5 Mayıs 2024

Yarım Kalmasın
Hatice Günday Şahman
Öykü
H20 Kitap
Mart 2024
105 sayfa
Yarım Kalmasın, Hatice Günday Şahman’ın H2O Kitap’tan Mart 2024’te çıkan öykü kitabı. Kitapta, bazıları birbirine bağlı, on iki öykü yer alıyor. İnsan yaşamındaki yarım kalmışlıkları, tamamlanamamışlıkları, isteyip de ulaşılamayanları konu alan kitabın ilk öyküsü “Yarım Kalmasın Hiçbir Öykü” başlığını taşıyor. Öykü, Sahaf Mutahhar ile Terzi Mediha’nın bir başka yazar tarafından yarım bırakılan öykülerinin yeniden yazılarak bir araya getirilmesini anlatıyor. Hem Mediha’nın işi olan terzilik hem de parçalı metinlerin bir araya getirilmesi yönleriyle Sevim Burak’ın sanatçı kişiliği ile bağlantı kuruluyor öyküde.
“Düğüm” adlı öykü lezbiyen iki kadının yaşamlarını ve ailenin başlangıçta olmasa da sonunda onlara olumlu yaklaşımını konu alıyor. “Kuş Balık Oldu”da öykü Nazif’in öğretmeni tarafından anlatılıyor. Annesi ölen Nazif’i nenesi büyütmüştür. Nazif’in kendisine ve annesine dair pek çok soru sorar yazar bize öyküde. “Dere Melek kızın katili miydi? Koruyucusu mu? Mezarı mı? Sığınağı mı? Cenneti mi? Cehennemi mi?” Yanıtları kimse bilmez, belki de okur bulacaktır öyküyü okuyunca.
“Gök ve Kök“, ülkemizde de son dönemde çokça yaşanan beyin göçü konusuna odaklanıyor. “Özenle büyütülüp yabancı üniversitelerin, hastanelerin, laboratuvarların, holdinglerin önüne bırakılan çocuklar”ın gitmekle kalmak, gelecek umudunu başka ülkelerde aramak, bavula sığdırdıkları sığdıramadıkları, geride kalanların hüznü gibi duygularının işlendiği bir öykü.
“Daha Ne Kadar?“, Dönüş, Kapı, Makas, Kürek, Tezgâh, Vitrin, Pencere, Ayna, Kaşık, Ustura, alt başlıkları ve parçalı yapısı ile; yaşlı bakımı, farklı cinsel yönelimi nedeniyle aile tarafından öteki ilan edilen oğul, otoriter baba- koca bağlamında gün yüzü görmemiş aile bireyleri, babadan boşalan yeri dolduran büyük oğul, hastalık ve ölüm konularını işliyor.
“Şah Mat“ta karı kocanın ikili ilişkileri ve bu ilişkideki açmazlar, “Değişen Perdeler“de aile içi sıkı otoritenin yarattığı kaygılar, korkular ve bütün bunların olumsuz etkileri yer yer iç konuşmalar yer yer de geri dönüşlerle anlatılıyor.
“Kabuğun Altı”, adlı öykü mizahi dili ve ironik anlatımı ile okuru kendine çekiyor. “Beden yaş alsa da duygular hep taze!” dedirtiyor okura. “Yürek Çentiği”, geçmişte bıraktığımız ya da bıraktığımızı sandığımız duygusal ilişkilere götürüyor bizi. İmalı sözler, mesafeli davranışlar, geçmişe duyulan özlem, sitemler, geldiğimiz noktada içinde bulunduğumuz durumlar… Bir yandan da geçen yılların bizden alıp götürdükleri…
Hepimizin çevresinde veya ailesinde kendi yakınları için en küçük bir inceliği çok görüp başkasından alacağı onayın ardında bütün varını yoğunu harcayan insanlar vardır. “El İyisi“nde yazar bu kişilere çeviriyor merceğini. Öyküyü okurken sık sık kendimize, çevremize, bu yönleri ile tanıdığımız kişilere kayıyor aklımız.
“Aynanın Sırrı Dökülünce” adlı öykü gerek yapısı gerekse anlattıkları bağlamında “Yarım Kalmasın Hiçbir Öykü” ve “İlmek İlmek” adlı öyküler ile akraba kılıyor kendini. Yazar Hatice Günday Şahman oyunbaz öyküler kurmuş okuru için.
Yazar kitapta insan halleri ve davranışlarını anlatılırken benzetmelerden çokça yararlanmış. Bu benzetmeler olayın, durumun, kişilerin iç dünyasının somutlanmasında ve öykülerin görselliğinin artmasında etkili olmuş. İç konuşma, geriye dönüş, iç çözümleme, bilinç akışı, metinlerarasılık tekniklerinin kullanılması öyküleri dil ve anlatım açısından zenginleştirmiş.
Arka kapak yazısının girişinde “Yaşam yarım kalmış bir aşktır. Hevesle içine dalınan yaşam asla tamamlanmıyor. Önce bir şeyler yarım bırakılıyor sonra yaşamın kendisi. Günlerin ardında bir geçmiş çoğalırken gelecek azalıyor. Bir yerlerde unutuluyor evler, sokaklar, sevdalar, yüzler; belleğin havuzundan taşanlar. Geriye kalanlar yani anımsananlarla yetiniyor geçmiş.” denilen Yarım Kalmasın’da kendimizden, çevremizden, geçmişimizden, ilişkilerimizden; acılarımızdan, sevinçlerimizden, umutlarımızdan, aşklarımızdan, ayrılıklarımızdan; kokular eşliğinde belleğimize kazınan anılarımızdan yana pek çok ayrıntı buluyoruz.
.