Mutlu Özçelik’ten Maya Taşı

14 Ekim 2024
Yeni Çıkan Kitaplar

Maya Taşı
Mutlu Özçelik

Öykü
Bediz Yayınları
Nisan 2024
175 sayfa

 Maya Taşı, Mutlu Özçelik’in Nisan 2024’te Bediz Yayınları’ndan çıkan öykü kitabı. Jean Jacgue Rousseau’dan yapılan “İnsan özgür doğmuştur ama her yerde zincire vurulmuştur,” alıntısı ile açılan kitapta, dokuzu minimal olmak üzere yirmi iki öykü yer alıyor.

Kitabın başında yer verilen özgeçmişte yazar şöyle tanıtılıyor okura:  “1976 Kasım’ında doğsa da nüfus kâğıdına 1977’de kavuştu. İlk ve ortaokulu Ulukonak köyünde ( Şimdi mahalle oldu.) okudu. Elli kişilik köy okulundan üç bin kişilik Aydın Lisesine gidince dünyadaki her çeşit insanı tanıdığını sandı. Şimdi çok az insan tanıdığını düşünüyor. Okulun dışının içinden daha cazip olduğunu keşfetti. Süleyman Demirel Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden 2001 yılında mezun oldu. Aynı yıl, Türkçe Öğretmeni olarak Trabzon’da göreve başladı. Beş yıl sonra asıl branşını hatırlayıp Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliğine geçti. Siyaset üzerine konuşmayı severdi. Yüksek lisansını Gümüşhane Üniversitesi Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Bölümünde yapınca siyaset konuşmaktan vazgeçti, Hayatının yarısını Aydın’da yarısını Trabzon’da yaşadığı için ne Aydınlı kalabildi ne Trabzonlu olabildi. Her gün insan kalarak yaşamaya çalışan yazar, evli ve üç çocuk babasıdır.

Edebiyat Burada’da kitaplar üzerine yazdı. Anadolu konulu “Yediveren” adlı öykü kitabında “ Toprak Kokusu” öyküsü ile yer buldu. Kıyı ve Gergef dergilerinde öyküleri yayımlandı.”

Maya Taşı’ndaki öykülerde toplumsal konular ağır basıyor. Bireysel konular da bir biçimde toplumsal konularla bütünleşiyor. Bedensel ve ruhsal tutsaklık, insanın değişken psikolojik halleri, göçmenlik, savaş, çocuk işçiliği, eğitim sisteminin açmazları, aşk yaraları, kraldan çok kralcı davranan insanların tutumları, kısırdöngülerimiz, pandemi, sokağa çıkma kısıtlamaları, fiziksel ve ruhsal depremlerin sonuçları, betonlaşma, göç ve göçmen kadınların, çocukların zor yaşamları, cinsellik, insanın delilik halleri, kutlama adına yapılan eğlencelerde silahlardan çıkan kör kurşunların sebep olduğu ölümler, abartılan düğün hazırlıkları, yaşamlarında aşırı hesapçı davrananların düştüğü durumlar, çocukları ile ilişkilerinde kendi çocukluğunu yaşayanlar, altı doldurulmamış özgüvenli insanların tutumları, teknolojinin ulaştığı boyutlar öykülerde işlenen konulardan bazıları.

Kitapta hemen hemen her öykü türünden örnekler yer alıyor. Olay öyküsü, durum öyküsü, bireyin iç dünyasını yansıtan öykü, postmodern öykü, bilimkurgu öyküsü, minimal öykü. Çoğu öyküde geçmiş ile an, yan yana ilerliyor; kimileri beklenmez sonlarla bitiyor. 

Edebiyat dünyasında yerini bulmuş yazarlara göndermelerin çokça yer aldığı kitabın kapak çizimlerini Veysel Çergel yapmış, arka kapak yazısını Ömer Turan kaleme almış:

“Maya Taşı, Mutlu Özçelik’in ilk öykü kitabı.

Kitap yirmi iki öyküden oluşuyor.

Yazar, öykülerindeki bütün kahramanlarını sıradan hayatların içerisinden kurgulayıp okura sunarken her birini de gerçeklerle yüzleşen bireyler olarak farklı yolculuklara çıkarıyor. Bu yolculuklar bazen bir çocuğun gözünden bazen de bir yetişkinin yanılgısından sızıyor öykülere. Daha çok da kısıtlamaların verdiği bunalımları içeriden dışarıya doğru bir kaçış olarak işliyor yazar. Bu anlamda bakıldığında, birbirinden bağımsız olan her öykü bir bütünsellik de oluşturuyor kitap boyunca.

Mutlu Özçelik, öykü dilini oldukça serbest bırakmış. Bu dil oluşumu, kahramanlarının yaşadığı yöreye, zamana ve yaş aralığına göre değişebiliyor. Ağdalı sözlerden uzak, yalın ve gerçekçi, biraz da suskun bir anlatım hâkim. Bu haliyle bile öykülerin senfonik yankısı, okurun duygu dünyasında güçlü ezgiler oluşturabilecek düzeyde.

Maya Taşı, karakterler ve hayatlar üzerinden kusursuz fotoğraflar çekebilen bir öykü kitabı…”  

.