Modern Soslu Postmodern Makarna

Turhan Yıldırım
Öyküler
İthaki Yayınları
Mayıs 2023
96 sayfa

İstanbul’da dünyaya gelen Turhan Yıldırım, Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra İstanbul Bilgi Üniversitesinde yüksek lisans eğitimini tamamladı. İlk öykü kitabı Kara Gergedan 2021 yılında okurla buluştu. Modern Soslu Postmodern Makarna (2023) yazarın ikinci öykü kitabı. 

İki bölümden oluşan kitabın ilk bölümü “kent-biçimci, duygusal, toplumsal-tarihsel” bir sıra izleyerek bir araya getirilen, her grupta beş öykünün yer aldığı on altı öyküden oluşuyor. Grupların her birinde beşer öykü yer alıyor. Hem güncel sorunlar hem geçmişin acıları öykülere konu ediliyor. İlk bölümün son öyküsü Alayına Öykü ise tüm metinleri kapsıyor.

“Oda Müziği” adı verilen ikinci bölümde ise yazarın “küçülmüş öyküler büyükmüş” diye nitelendirdiği, birden çok fotoğraf karesi içeren, vurcu ve şok edici olmaya odaklanmayan on bir öykü yer alıyor.

Kitaba adını veren ilk öykü “Modern Soslu Postmodern Makarna” Yıldırım’ın yazarlığının biçimci tarafını gösteren kent-biçimci bir öykü olarak okurun karşısına çıkıyor. Günlerdir içindeki asfalt karası sıkıntıyla boğuşan, ruhunun örümcek ağlarıyla sarıldığı, iç organlarının salyangozlarla kaplandığı duygusuna kapılan, hem yaşadığı kentle hem de tarihsel-toplumsal olaylarla sorunları olan öykü kişisi, yaşadıklarından sıyrılabilmek adına kendine makarna yapmaya karar veriyor. Küçüklüğüne dair hatırladığı tek anı bu güzel yemek, makarnadır. Makarnayı yaparken kullanacağı tarifi ise ilk kez deneyecektir: modern soslu postmodern makarna. Kurmaca malzemelerle oluşan bir makarna tarifi ve onun hazırlanışı…  Kişinin “Afiyet zehir zakkum ısırgan olsun” diyerek yediği makarnanın ardından vücudu sakinleşmeye, tüy gibi hafiflemeye başlıyor. 

Yazar, böylece ilk öyküsüyle üst kurmaca, lipogram, ikinci kişi anlatımı, bilinç akışı tekniği, büyülü gerçeklik, metinlerarasılık tekniklerini kullanacağı diğer öykülerine okurunu hazırlıyor. 

Söyleşilerinde çoksesli çalışan zihninin içindekileri metne aktarabilmek için postmodern teknikleri kullandığını, posmodern edebiyatın parçalı yapısının öykülerine uyduğunu söyleyen Turhan Yıldırım, öykü kuramına karşı olduğunun, öykü kalıbı diye bir kalıp kabul etmediğinin altını çiziyor. Diğer yandan modern edebiyatın bilinç akışı, çoklu anlatıcı gibi tekniklerinin  öykülerinde ona yardım ettiğini de dile getiriyor. “Öykülerimde çok sayıda tekniği kullanmayı, biçimin sınırları üstünde dolaşmayı, dille oyunlar oynamayı seviyorum.”