14 Ocak 2025
YENİ ÇIKAN KİTAPLAR

İnci Taneleri ve Yaşam
Gülümser Öğütçü Egüz
Şiir
Ekin Sanat Yayınları
Aralık 2024
72 sayfa
Gülümser Öğütçü Egüz’ün İnci Taneleri ve Yaşam adını verdiği şiir kitabı, Ekin Sanat Yayınları tarafından Aralık 2024’te okurla buluşturuldu.
Malatya’da dünyaya gelen Gülümser Öğütçü Egüz, kimya mühendisi olarak görev yaptığı DSİ’den emekli olduktan sonra yazmaya ağırlık verdi. İlk kitabı Hangi Evlilik? 1997’de Suteni Yayıncılık tarafından yayımlanan Egüz’ün İnci Taneleri ve Yaşam, beşinci kitabıdır. Kitabın girişinde Egüz şu dileklerini dile getiriyor: “Çiçekleri, çocukları, hayvanları ve insanları sevmeniz, kendinizle ve başkalarıyla barışık olmanız, yaşama hakkıyla yerleşmeniz dileğiyle…”
Yetmiş iki sayfada kırk iki şiirin yer aldığı kitaptaki ilk şiir “Ah’lar Ülksei” adını taşıyor. Şiirin son bölümünde yer alan dizeler kitabın izleği hakkında okuruna ipuçları verir niteliktedir: “Unutabildim mi/ yaşananları/ yaşayamadıklarımı/ anlattıklarımı/anlatamadıklarımı/ yolcu ettiklerimi/ yaşamın su gibi akıp gittiğini” (s. 6)
Egüz, kimi dizelerde ben diliyle içinde biriken acıları, yüreğini saran yalnızlığı, diz boyu pişmanlıklarını, bedenine hapsolan bir kişinin duygularını okuruna iletirken kimilerinde ise solan çiçekler, ölen çocuklar, isyan eden anneler… üzerine okurunu düşünmeye çağırıyor; kimi kadın ve anne olarak Aysel’in direncine, sevgilisini yitiren bir erkeğin özlemine, depremin enkaza çevirdiği bir mahallede mezarı bile olmayan insanların isyanına, oğlu siyasi suçlu olarak ellerine kelepçe vurulan bir ananın çaresizliğine… ortak ediyor. Kendisini “karanlık kentin yolcusunun yüreğine umut eken bir masal kızı” olarak tanımlayan şaire kulak verip dünyayı kaplayacak bir barış denizini düşlemek kalıyor okuruna.
…
Elektrik direğinin altında evim
Penceresi yola karşı
Önündeki sokak
İşçiler Sokağı
Havası alınteri kokuyor
Kulaksız Yusuf, Çilli Arif, Kıvrık Mehmet
Komuşularım
Kömür karası elleri, yürekleri, düşleri
İkinci evleri maden ocağı
Yorgun gönüller, umutsuz bekleyişler
Zaman eskitirler, düşünemezler
Sevinç kaplar içlerini maaş günleri
Kızına potin alacaktır Şükrü Efendi
İçinde kara bir sevinç
Kader der, şükreder haline
Yaşar öylesine
Ölüm korkusu eksilmez yüreklerde
Vardiya dönüşü bir telaş sarar herkesi
Güneşe kavuşunca yeniden doğarlar sanki
Şükür sesleri gönüllerde
Yorgun lokomotif gibi çalışma
Durağanlaşır
Yaşam sancılıdır
Tükenen gençliğin ağrısında
Düşleri maden karası
(İşçi Hasan, s. 34-35)
.