21 Mart 2025
YENİ ÇIKAN KİTAPLAR

Münzevi Sesler Korosu
Ayşe Nilay Özkan
Vacilando Kitap
Şubat 2025
72 sayfa
Münzevi Sesler Korosu, Ayşe Nilay Özkan’ın Şubat 2025’te Vacilando Kitap etiketi ile okurla buluşan öyküler toplamı. Feyyaz Kayacan’dan alınan “Unutma dedi, sende bir şey vardı- o kadarını hatırlıyorum- sese dönük bir şey vardı, veresiye bir gırtlaktan çıkmışa benzemeyen. Yalın bir dal gibi konuş, okundukça yapraklanan, gövde devşiren” epigrafı ile ile açılan kitaptaki öykülerde yalnızlık, yaşlılık, beyin bulanıklığı, unutma, yaşamın değişik güçlükleri ile başa çıkmaya çalışma, geçmişin izini süren evlatlar, bir yazarın yazma süreci, geçmişte kaldığı sanılan ama ilk fırsatta gün yüzüne çıkan aşklar, aldatma- aldatılma, tıkır tıkır işleyen bir yaşamın birden rayından çıkması, entelektüel görünmek için kitap okuyanların halleri, intikam almak için değişik yollar deneyenler, ev ve iş yaşamında karşılaşılan zorluklar, hastalıklarla mücadele, hayata tutunma çabaları gibi pek çok konu işleniyor.
Kitabın arka kapak yazısında “Ayşe Nilay her bir karakterinde başka bir tek başınalığı gördüğümüz bu öykülerde kimse çaresi değil; aksine onlar hayata karşı mağlubuz deyip bir köşeye sinmeyi özenle reddedenlerden. ‘Sevinç çok şeyi süpürür, acı nasıl çok şeyi silip süpürürse öyle,” diyen Böll’e nazire kah bir sevinç alıp götürüyor tüm yılgınlıkları kah acıyla başkalaşıyor öykülerin kanlı canlı insanları “ deniyor.
Yazar Ayşe Nilay Özkan, online bir platform olan artıgerçek’te Figen Şakacı ile yaptığı bir söyleşide öyküleri, öykü kişileri ve yazma süreci ile ilgili olarak şunları söylüyor: “Kendi ufak direniş alanlarında cılız, gizli ya da yüksekçe sesiyle kaçındığı muhatabını içten içe çağıran karakterler var öykülerde. Kaçınma hali aslında onları münzevi yapan şey ama köşelerine sinerlerse unutulacaklarından da korkuyorlar. İz bırakma arzusu içindeler. Öykü kişilerinin bir türlü alt edemedikleri görünme ihtiyaçlarını kendilerince ifade etmelerini istedim. Sadece karakterlerin değil öykünün de kendi dilini, sesini ve notasını bulmasına gayret ettim. Öykülerin konusu, karakterleri, kurguları ya da mekânları birbirinin “denden”i olmamalıydı. Tematik çeşitliliğin fark edilmesini önemsedim. Diğer yandan öykülerin beynimle sol elim arasındaki aynı kaynaktan çıktığı belli olmalıydı. Bakış açımı geniş tutmaya çalışırken kalemimi zorladım.”
1977’de Ankara’da doğan Ayşe Nilay Özkan, Ankara Atatürk Anadolu Lisesi ve ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nden mezun. Özel sektörde çeşitli yöneticilik pozisyonlarında çalışan yazar, 2018 yılında ODTÜ İşletme Fakültesinde Yöneticiler için İşletmecilik (EMBA) Lisansüstü çalışmasını tamamladı. 2019 yılında “Zebra Kek” adlı öyküsü ile 14. Kaos GL Kadın Kadına Öykü Yarışması’nda üçüncülük, 2021 yılında “Tur-Gen-Yev” adlı öyküsüyle Ümit Kaftancıoğlu Öykü Ödülleri’nde ve 2023 yılında “Öf” adlı öyküsüyle Nilüfer Belediyesi 2023 Yılın Yazarı Tomris Uyar Öykü Ödülü’nde mansiyona layık görüldü. Öyküleri Varlık, Çağdaş Türk Dili, KE, Lacivert dergileri ile çeşitli çevrimiçi mecralarda yayımlandı.
.