Yeni Çıkan Kitaplar
Münire Çalışkan Tuğ
1 Haziran 2024
Fil Gözü
Mevsim Yenice
Öykü
Can Yayınları
Mayıs 2024
96 sayfa
Fil Gözü, Mevsim Yenice’nin Mayıs 2024’te Can Yayınları’ndan çıkan üçüncü öykü kitabı. Yazarın ilk öykü kitabı Tekme Tokatlı Şehir Rehberi 2017’de Everest Yayınları’ndan, ikinci öykü kitabı Bilinmeyen Sular Mayıs 2019’da Can Yayınları’ndan yayımlanmıştı.
1985’te İzmir’de doğan, üniversitede fizik okuyan, “Açık Artırma” öyküsü ile 2015 altKitap Öykü Yarışması’nda birinci olan, 2015 ve 2016’da farklı dosyaları Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri’nde “dikkate değer” bulunan Mevsim Yenice, birçok kolektif kitapta da öyküleri ile yer aldı. İlk kitabı Tekme Tokatlı Şehir Rehberi ile 2019 Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülleri’nde mansiyon aldı. 2016’dan bu yana altKitap ve altZine yayın kurulunda yer alan yazar, 2022’de Ayfer Tunç ve Murat Gülsoy’un “Diyaloglar” sohbetlerini, 2023’te Can Kozanoğlu ve Mirgün Cabas’ın “İlk Sayfası” podcast serilerini aynı adla yayıma hazırladı.
Mevsim Yenice ilginç ithafları ile de bilinir. Tekme Tokatlı Şehir Rehberi “Ablamın eltisinin dayısının küçük oğluna” Bilinmeyen Sular Alkor ve Mizar’a ithaf edilmişti. Fil Gözü ise Şibumi’ye ithaf edilmiştir.
Kitapta sekiz öykü yer alıyor. Yazarın işlek bir dili, ilginç kurguları var. İnsan yaşamındaki boşluklar, o boşlukların oluşum süreci, doldurulmaya çalışılması, dolmayan boşlukların sızıları, çocukluktan yetişkinliğe taşınan travmalar, onlarla baş etme uğraşları, yer yer tökezleme, yer yer başarma, başardığını sanma; insan ilişkilerindeki açmazlar, hayvanlarla kurulan ilişkiler, bilimsel gelişmelerin uygulamalarının insan üzerindeki etkileri, sıkışmışlık, açmazlara düşme, toplum yaşamındaki çürüme, anne- baba- çocuk arasında yaşanan tekinsiz durumlar ve sonuçları, bakımını miras gibi yüklendiğimiz aile büyükleri ve onların kaprisleri ve daha pek çok konu yer buluyor Fil Gözü’nde.
Karakterler, içinde bulundukları zamandan kopup hesaplaşamadıkları geçmişe gidiyorlar sık sık. Zaman ve duygu kırılmaları öykülerin anlam alanını genişletiyor. Günlük bir olay ya da durum anlatılıyormuş gibi kurgulanan öykülere derinlemesine baktığında pek çok alt anlama ulaşıyor okur. Çocukluğumuzdan, günlük yaşam içindeki pratiklerimizden, aile içi ilişkilerimize; kırgınlıklarımızdan, küskünlüklerimizden, tamamlanmamışlıklarımızdan, içimizden atamadıklarımıza dair pek çok ayrıntı buluyoruz öykülerde. Bir anlamda öyküler boyu kendi yolculuğumuzu yapıyor, yer yer hesaplaşıyor, güçleniyor, yeniden başlıyor, yer yer kabulleniyoruz.
“Fil Gözü, kayıp parçalara aldırmadan yapbozu tamamlamaya…” çağırıyor bizi.